Projectes

Text de Roser Royo.

Nou projectes opten a transformar el pont penjant d’Amposta amb una intervenció artística de gran format.

Al concurs públic, guardonat amb 5.000 euros, s’hi han presentat un total de quinze projectes dissenyats per artistes d’arreu de l’Estat, majoritàriament de Madrid i Barcelona, però també de les Terres de l’Ebre i Saragossa. D’aquests quinze projectes, un jurat format per Carles Santos, Josep Igual, Oscar José, Marian Marín, Antònia Ripoll i Maria Pons, n’ha seleccionat nou i ara seran els ampostins i ampostines a través d’una consulta popular els encarregats d’escollir el projecte guanyador. L’obra escollida s’executarà durant la segona quinzena de setembre al pont i tindrà una durada efímera, de dies o setmanes, segons cada proposta.

Les obres seleccionades

Convertir el pont en un núvol, omplir-lo d’estels inspirats amb les espècies invasores de l’Ebre, transformar-lo en una font o una cascada, o simplement embolcallar-lo de xocolata són algunes de les propostes seleccionades.

 

1. Cloud:

Aquesta proposta de l’arquitecte Jordi Martínez Piñol (Tortosa, 1978), pretén convertir el pont en un núvol i embolcallar-lo fins a fer-lo desaparèixer amb vapor d’aigua. Per a aconseguir-ho instal·laria un entramat de nebulitzadors i aprofitaria la mateixa aigua del riu per generar el vapor. Martínez proposa també celebrar una bridge party per un dia i aprofitar la seua instal·lació perquè el pont deixi de ser un lloc de pas per transformar-se en un lloc per estar-hi.

2. Invasors als retrovisors:

Aquest projecte de Maria Revuelta (Madrid, 1980) i Guillem Bayo (Barcelona, 1974), proposa instal·lar estels de grans dimensions elaborats a partir d’una estructura de bambú i recoberts amb tela. Les formes d’aquests estels estan inspirades en diferents espècies invasores del riu Ebre i el seu Delta, com el silur, el cargol poma o el musclo zebrat.

3. La ballena del Ebro:

És un projecte d’Antonia Peña Alsina i Luís Gutierrez Sacristán, tots dos arquitectes de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Madrid. Aquests artistes proposen crear un esdeveniment lligat al pont: l’aparició d’una balena de dimensions reals al riu Ebre. Així, el seu projecte consistirà en construir una balena hiperrealista feta amb una estructura interna d’anells i recoberta amb lones sobreimpreses que s’instal·laria enmig del riu. Prèviament proposen publicar notícies sobre l’aparició de balenes al Mediterrani, per generar expectació.

4. The waterfall:

És un projecte dels arquitectes establerts a Barcelona Ana Morcillo Pallarés (Múrcia, 1980) i Jonathan Russell Rule (Nova York, 1980). Com el seu nom indica The Waterfall proposa crear una cascada que flueixi des de dalt del pont penjant. Això implica la creació d’un circuit tancat que agafi aigua de forma constant del riu i l’impulsi cap al pont. En aquest projecte el pont ve a ser un lloc de pas entre el món urbà d’Amposta i el món natural (a l’altra banda del pont no hi ha cap trama urbana). I persegueix diverses interaccions amb l’espectador: la visual, un front escènic d’aigua que es podrà veure des de les dues bandes del riu; i també la sonora, submergir l’espectador en la remor de l’aigua quan passi pel pont.

5. La ruta natural:

Aquest projecte de Raquel Gómez Dueñas (Córdoba, 1975) proposa construir dos braços gegants que uneixin les dues bandes del pont. Sortirien del centre per anar-se a agafar a les dues torres. Utilitzaria barretes de ferro d’entre 6 metres i 6 mil·límetres de diàmetre i 21.000 metres de corda de ràfia negra d’un centímetre per donar color a l’interior. Amb aquests dos braços gegants l’autora juga amb la idea d’unió que simbolitza un pont, no només física sinó també temporal. 

6. Un pont de xocolata:

És un projecte d’Isaura Castellà Pascual (Barcelona, 1986) que viu a Amposta des del 1990. La seua proposta consisteix en folrar totalment el pont penjant d’Amposta de paper alimentari per protegir-lo i a sobre posar-li una capa de xocolata. La idea de l’artista és que el públic interactuï amb el pont, llepant-lo, assaborint-lo, o emportant-se’n trossos… El resultat final dependrà d’aquesta interacció amb el públic.

7. Pontting:

Es tracta d’una proposta dels artistes Alfonso Losco Merino (Valladolid, 1979), Pedro Navarro (Vinaròs, 1979) i Jaume Vidal (Amposta, 1977). El seu projecte és una intervenció visual sobre les columnes laterals de suport del pont. Es tracta d’un espectacle de llum, música, animació i efectes especials creant efectes tridimensionals utilitzant la tècnica del mapping. La idea és transformar una obra d’enginyeria civil com és el pont en un objecte dinàmic que expliqui, entre altres, la seua composició, història i relació amb l’entorn.

8. El evocar de una nube:

És un projecte de Carolina Hernández Olmos (Madrid, 1988) i Pablo Martínez Alonso (Madrid, 1988) i proposen la creació d’un núvol de partícules d’aigua en suspensió enmig del pont penjant. Com a punts forts destaquen que seria un punt visible i enregistrable tant prop com a lluny del pont, i que convida a la interacció ciutadana ja que al creuar enmig del núvol els ciutadans es poden sentir partícips del projecte. A més destaquen que es pot jugar amb la llum i amb la potència dels nebulitzadors per crear diferents espectacles visuals al llarg del dia.

9 . Fem del pont la font:

Aquest projecte d’Albert Gusi proposa convertir el pont penjant d’Amposta en una font, per “demostrar que el riu encara es viu”, assenyala l’autor. De fet, per a l’autor aquesta font simbolitza un nus, en clara referència al nus del moviment antitransvasament de les Terres de l’Ebre. Però més enllà d’això, l’autor juga a pujar el riu dalt del pont. Per fer-ho només requereix d’una bomba d’extracció d’aigua i de diverses mànegues per pujar-la a alta pressió.

Text de Roser Royo.

Anuncis

One response to “Projectes

  1. Retroenllaç: De la tradició a la contemporaneïtat: cultura amb D.O. ebrenca | Núvol·

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s