Consideracions al voltant XYZ

Des de l’organització d’XYZ us volem fer aclariments sobre algunes qüestions d’aquesta convocatòria.

XYZ és una iniciativa organitzada des del Centre d’Art de les Terres de l’Ebre, Lo Pati, i forma part del pressupost del Centre per a dur a terme activitats artístiques i culturals de creació i difusió contemporànies, essent costejat a parts iguals per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament d’Amposta. La dotació econòmica del premi pertany a aquest pressupost.

XYZ és una iniciativa artística i cultural que té com a objectiu apropar l’art contemporani a la ciutadania a través d’intervencions artístiques de gran format en espais públics, urbans i naturals, de les Terres de l’Ebre.

Amb aquest objectiu, ha convidat a creadors, artistes i dissenyadors de l’Estat Espanyol a presentar els seus projectes d’intervenció al pont penjant d’Amposta i a participar d’aquest concurs.

Van presentar-se a la convocatòria setze projectes dels quals se’n van seleccionar nou.

Els nou projectes seleccionats van exposar-se del 6 al 19 d’agost a les cartelleres publicitàries (mupis) d’Amposta.https://xyzconvocatoria2012.wordpress.com/projectes/

Coincidint amb les Festes Majors, es van ubicar 5 urnes electorals de color fúcsia per a que, per mitjà de votació popular, la ciutadania triés el projecte a realitzar.

Val a dir que la participació ciutadana va ser notable. Es van comptabilitzar un total de 1009 vots. El divendres 24 d’agost es va fer públic el resultat de les votacions. https://xyzconvocatoria2012.wordpress.com/projecte-guanyador/

XYZ també ha fet partícips d’aquesta iniciativa a diferents col·lectius del nostre teixit social: Els pacients de la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre, els avis de la Residència i del Centre de Dia de Malalties Neurodegeneratives i els xiquets de les Estades d’Estiu han participat activament oferint les seves reflexions i projectes. Els seus treballs es van poder veure a l’exposició Altres visions XYZ que va tenir lloc al Centre d’Art de les Terres de l’Ebre del 9 al 25 d’agost. https://xyzconvocatoria2012.wordpress.com/col%C2%B7laboradors/

Han donat suport a aquesta iniciativa els membres del jurat seleccionador dels projectes: l’artista de reconegut prestigi internacional Carles Santos, l’escriptor Josep Igual i l’arquitecte Oscar José.

Hi ha col·laborat l’Escola d’Art i Disseny ESARDI, el Museu de les Terres de l’Ebre, L’efímera, estudi-taller de disseny d’espais efímers, Pixpress i el restaurant El Petit Cafè.

Amb XYZ s’ha volgut arribar a tota la població fent participar activament tant en opinió com en participació activa al voltant de la creativitat i l’experimentació oferint la icona del pont com a partida de desenvolupament i confrontació d’història, memòria, comunitat, sostenibilitat, relació, comunicació i opinió, en definitiva de diàleg.

Pel que fa al premi XYZ cal remarcar que els 5000€ inclouen totes les despeses que l’actuació al pont, pugui generar. És un premi per a realitzar la peça, difondre-la i gaudir-la, no és un premi pecuniari per als artistes. És un premi per a Amposta i les Terres de l’Ebre

La repercussió mediàtica del premi està essent excel·lent i ha situat a Amposta i les Terres de l’Ebre en elmapa cultural del moment amb una iniciativa d’ART PÚBLIC.

Creiem que en aquests moments les iniciatives artístiques i culturals també són necessàries, sense oblidar el fet de posar en valor el patrimoni d’unes comarques que volen potenciar cada cop més una marca turística de referència. L’art i la projecció internacional d’un projecte així és una inversió de futur.

Antònia Ripoll, i Maria Pons. De la Direcció XYZ.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s